Jak udostępniać i współpracować w witrynach?

Udostępnianie witryny
  1. Aby udostępnić witrynę w aplikacji Witryny Google, otwórz witrynę i w prawym górnym rogu kliknij Udostępnij innym.
  2. W okienku Udostępnij innym zaproś osoby i ewentualnie zmień opcje dostępu, a następnie kliknij przycisk Wyślij.
  3. Osoby z udzielonym dostępem będą widoczne na liście. Aby zakończyć udostępnianie, kliknij Gotowe.
  4. Witrynę możesz także udostępnić z poziomu aplikacji Dysk Google. Kliknij witrynę znajdująca się na Dysku prawym przyciskiem myszy i wybierz Udostępnij. Dalszy proces wygląda tak samo, jak w poprzednich punktach.
  5. Możesz także skorzystać z opcji Pobierz link do udostępniania. Wówczas link do witryny zostanie skopiowany do schowka, skąd możesz go wkleić w wiadomości e-mail, na czacie etc.
Ustawienia dostępu i możliwości edycji witryny
  1. W prawym górnym rogu edytora witryny kliknij Udostępnij innym.
  2. W sekcji Kto ma dostęp, w punkcie Wersja robocza kliknij opcje Zmień...
  3. Domyślną opcją to Wyłączone — określone osoby. Oznacza ona, ze dostęp do wersji roboczej mają tylko właściciele i dodani użytkownicy. Jest to najbardziej restrykcyjna opcja. Możesz wybrać ustawienia zezwalające na dostęp osobom w domenie, osobom mającym link lub wszystkim w Internecie. Aby kontynuować, kliknij Zapisz.
  4. Po powrocie do okienka Udostępnij innym kliknij ikonę ołówka (Edytowanie plików bezpośrednio) obok nazwy użytkownika. Domyślną opcją to Może edytować. Możesz zmienić ja na Jest właścicielem (daje to pełne uprawnienia) lub Może wyświetlać opublikowane (ma dostęp tylko do wersji opublikowanej). Aby zakończyć, kliknij Gotowe.
  5. Aby kompletnie usunąć udostępnianie danej osobie, kliknij przycisk X obok jej nazwiska.